Choď na obsah Choď na menu

DRUHÝ POKUS

7. 9. 2016

POKRAČUJEME a to dátumom 6.september 2016, kedy Vlado zverejnil prvé foto a ja som si ho zaradil do nového fotoalbumu, ktorý som nazval : Expedícia Hard Way Everest - druhý pokus I. Postupne tam budem vkladať zas nové fotopríspevky a tak ešte pár slov na úvod čo napísal Vlado....

 

obr17.jpg

 

 

 

 

EVEREST - Juhozápadná stena - Hard way.

Tieto tri obrazy sa nám mihajú neustále pred očami a v mysli. Bohyňa Matka zeme je ako magnet a priťahuje nás viac a viac.

Ten kto tam nebol to nepochopí a ten kto tam bol nedokáže už myslieť na iné ako na návrat. Je to tak silné ako láska k milovanej žene. Neprejde hodina kedy nemyslíme na nový pokus.

Prečo vlastne? 
Lebo sme sa upísali horám, zamilovali do prírody a do vysokých končiarov Zeme, hľadáme svoje hranice a posúvame ich, radi sa pohybujeme na hrane a milujeme život!

Everest je pre nás symbolom pokory, sily, slobody, a voľnosti. Nechceme horu pokoriť ale vystúpiť náročnou cestou na samý vrchol a rozhliadnúť sa z najvyššieho bodu sveta a prekonať seba samých, posunúť svoje hranice a zažiť niečo neskutočne silné.

Už sme tam boli a zažili to. Teraz nás to ťahá späť a chceme začaté dokončiť!

Buďte s nami opäť ako tretí člen výpravy! My sme odhodlaní to skúsiť znova a Vy? 
Nasledujte nás, podporte nás a my Vám opätujeme Vašu podporu ako pri prvom pokuse! 


Staňte sa súčasťou našej expedície aj pri návrate na Hard way : www.everest.8000.sk 

 

Ak by sa chcel niekto pozrieť čo bolo - tak všetko o prvom pokuse najde si na stranke, kde je tých fotografii a kadečo iného veru dosť k prezeraniu aj čítaniu....v ponuke NAJVYŠŠIE VRCHY SVETA

 

VY NÁM - MY VÁM - zoznam, kto prispel : http://www.everest.8000.sk/zoznam.php

 

 

 


 

Vytvoril som nový foto album z príprav na expedíciu 2017

EXPEDÍCIA HARD WAY EVEREST - DRUHÝ POKUS I

 

 

 

Okrem tohto foto albumu,

si môžeš pozrieť plno fotografii z rôzných prezentácii Hard Way Everest 2016 a aj 2017

BESEDA - PREZENTÁCIA KDEKADE 2016 - 2017

 

 

jan-werich.jpgZačali sa na internete, konkrétne na fejsbuku objavovať kadejaké pochybnosti ako to naozaj bolo pod Everestom s Vladom a Zolim a tak Vlado použil citát od Jana Wericha : S blbejma nikdy nediskutujte, jednak je to zráta času a jednak jím tím prokazujete láskavost, že je vúbec berete na vědomí.

 

   A o čo vlastne šlo :

http://www.outdoorfilmy.sk/clanky/snezny-kocur-smutna-pravda-slovenskej-everest-hard-way/

 

Zolo sa k tomu všetkému vyjadril asi takto :

http://www.everest.8000.sk/odpoved_z.php

 

Vlado potom napísal toto :

http://www.everest.8000.sk/odpoved_v.php

 

James sa zrazu tiež vyjadril 

http://www.everest.8000.sk/odpoved_jamesu.php

 

 

Koller vs. Štrba: Kde je pravda o Everest Hardway?

V horolezeckej komunite je spor o tom, či je tzv. ťažká cesta na Mt. Everest rozumná, alebo nie. Boli sme pri expedícií, ktorá sa o to tento rok pokúsila. Ktorá strana má pravdu?

   http://www.tyzden.sk/spolocnost/35614/koller-vs-strba-kde-je-pravda-o-everest-hardway/

 

 

EVEREST, HARD WAY, SLOVAK EXPEDITION 2016 + 2017

Kapitolu Gabriž, Jánoš a James sme pre nás už definitívne uzavreli a nebudeme sa k nej vracať. Zabralo nám to kopec času a energie. Majú pravo vyjadriť sa k našej snahe. Prešlo to však často do osočovania, podceňovania a výsmechu. A to vie byt nešportové. My nášmu športu zostaneme verní. Ideme sa sústrediť na cieľ.

Ideme ďalej, čas sa kráti a my sme v plnej príprave na druhý pokus. Chceme to skúsiť na jar znova, preto lebo mame viac skúsenosti, viac informácii o tejto náročnej ceste. My stále veríme v to, že sme schopní preliezť Hard Way. Máme silnejšiu motiváciu ako znechutenie z nasej kritiky.

Ak Vas neodradili útoky a preberanie nasej neschopnosti, tak sa staňte tretím členom opäť nasej výpravy. My do toho pôjdeme so všetkým čo mame. Ale Vy ste jeden z najdôležitejších článkov nášho projektu. Nechceme sa zaradiť do zástupu a ťahať sa na lane po normálke ale chceme sa zase pokúsiť o niečo hodnotne. 
Buďte s nami aj pri druhom pokuse.

Tu je odkaz na tu diskusiu : 
http://www.tyzden.sk/spolocnost/35614/koller-vs-strba-kde-je-pravda-o-everest-hardway/

 

 

V MEJLOVEJ SCHRÁNKE SOM NAŠIEL TOTO : 

 

Váení priatelia, podporovatelia, 

v tejto sviatočnej a predvianočnej chvíli sa Vám chceme spolu so Zolom ete raz a opätovne POĎAKOVAŤ za Vau formu priateľskej podpory vrámci programu VY NÁM  MY VÁM, ktorú ste nám poskytli pri naom prvom pokus vystúpiť na Everest juhozápadnou stenou (Boningtonovou cestou - Hard Way). 

Výstup nedopadol vak presne podľa naich predstáv, ale rozhodne sa nevzdávame. 

My vak chceme nový pokus. Prečo? Lebo tomu stále veríme. Veríme e si za svojimi snami treba ísť a iba tak má ivot zmysel. Tento rok sme to zvládli po vetkých stránkach a mali obrovské ťastie v neťastí. Radi by sme zuitkovali vetko čo sme sa naučili tento rok a máme oveľa viac informácií a poznatkov o stene a aj zo steny aj keď sme sa dostali relatívne nízko (cca.7300m). 

Máme v pláne sa tam opäť vrátiť na jar budúceho roku a reálne zuitkovať nae skúsenosti z prvého pokusu. Ten kto tam nebol to nepochopí a ten kto tam bol nedokáe u myslieť na iné ako na návrat. Je to tak silné ako láska k milovanej ene. Neprejde hodina kedy nemyslíme na nový pokus. 

Ak ste VY nestratili vieru v NÁS a nestratili chuť byť tretím členom naej mini výpravy, tak budeme naozaj úprimne radi ak sa zapojíte do náho projektu znovu a dopomôete nám k pokusu o túto náročnú ale nádhernú cestu. 

Pripravíme sa na 100% po kadej stránke, budeme vetko rieiť transparentne a budeme vás informovať tak často ako to bude moné o naom postupe, aklimatizácii, záitkoch a o vetkom, čo tam budeme preívať. 

Buďte s nami aj na jar 2017 a my sa pokúsime postarať o to aby z naich príspevkov ste sa dokázali viť do vetkých naich pocitov a budete takmer na meste diania. 

Vopred ĎAKUJEME! 

Vlado a Zolo 

Viac informácii nájdete na: www.everest.8000.sk 
Forma podpory: www.everest.8000.sk/podpora.php 

P.S.: Tento mail je rozposlaný vetkým, ktorí nás pri prvom pokuse podporovali.
V tejto chvíli nás opätovne podporuje u 73 z Vás.

 

 

JA KEĎ SEM TENTO TEXT VKLADÁM, JE 12.12.2016 a 04:35HOD, TAK JE NÁS UŽ 77 PODPOROVATEĽOV!!!

Po čase som sa sem vrátil a chcem doplniť, že je nás už 200 a dnes je 07.02.2017

 

Ešte niečo, už je na svete aj kniha a ukážky z nej si môžeš pozrieť vo fotoalbume, odkaz naň nájdeš vyššie pod názvom 

EXPEDÍCIA HARD WAY EVEREST - DRUHÝ POKUS I. 

 

023.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.DECEMBER 2016

039.jpg          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.DECEMBER 2016

043.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Už sú z ponuky pre podporovateľov šatky, trička, dvd a ešte aj tie knihy a jedno také malé poďakovanie podporovateľom :

Podporili ste náš prvý pokus o Hard Way v juhozápadnej stene. 
Urobili sme všetko preto aby sme uspeli, no hora nám dovolila iba nahliadnuť do steny a zažiť kus histórie pri bivaku v takmer 7300m. Tak ako Reinhold Messner hovorí: "Úspech neznamená iba vrchol, ale aj pokus/y o výstup. Každý pokus dáva nove a nove skúsenosti." Práve preto sa pripravujeme na ďalší pokus a veríme obaja, že skúsenosť z 2016 nás môže posunúť k vrcholu a k bezpečnému zostupu.

https://youtu.be/agir9fSi3jk

 

 

Ďalší príspevok je o osemtisícovkach :

Ponúkam perfektne 3D pohľady aj s popiskom na všetke osemtisícovky. Myškou klikni na obrazok a môžeš si štít obzrieť z každej strany. Michal Novota to mal na svojom fejsbuk profile a napísal : niektore pohlady na Everest z Khumbu su z rovnakych uhlov ako nase fotky nad BC.

Tu je odkaz : http://www.martin-laxenaire.fr/experiments/8000ers/#/everest

 

Len taká zaujímavosť :

Už si môžeš pozrieť na webovej adrese aj  POČASIE na EVERESTe
Viac info tu http://www.everest.8000.sk/podpora.php
 

Vlado v pondelok odletel :

6.marca odletel Vlado z letiska v Bratislave do Dubaja - Kathamdu a Vlado na letisku ešte v Bratislave  : Aj keď som si priplatil 20kg navyše, aj tak som mal 10kg nadváhu. Spolu 50kg a 17kg na palubu. Dosť. A to našťastie je veľa veci odložených v Kathmandu. Som zvedavý, koľko bude mať Zolo keď dorazí ... (držím mu všetky palce čo mám). Na lestisku poskytol rozhovor pre časopis .týždeň a mimo iné povedal : Z Miška Novotu sme tak trochu urobili našeho "tiskového mluvčího". Ja som na letisku bol a jednu peknu fotografiu nám tam urobila Katka, Vladova manželka, ktorú som tu vložil a  to foto si môžeš pozrieť v albume  pod názvom BONUS FOTO v ponuke, kde si najdeš aj iné albumy a doporučujem najnovší, do ktorého postupne budem vkladať nové fotočky od Vlada  tu  :  > <http://strechasveta.rajce.idnes.cz/EXPEDICIA_HARD_WAY_EVEREST_-_DRUHY_POKUS_II./

p1270388.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlado je v lukle a čaká na Zoliho :

No stalo sa, čo sa stať nemalo a čo

si prečítaj tu nižšie čo napísal Zolo Pál dnes 15.3.2017 ráno o 7:00Hod...

Everest, Hard way, Slovak expedition 2016+2017 a Vlado Štrba,
Mrzí ma to, ale nemožem.

Je to už rok. Vlani o takomto čase som už brázdil Kathmandu. Prve zažitky a dni boli zmiesane, no po par dnoch som pochopil ako to tam funguje a zacal si uzivat ten chaos. Den po dni som vypustil vsetko a iba nasaval volnost a slobodu. Domov, pracu, povinnosti a aj starosti toho normalneho kolobehu zivota. Cesta sem bola narocna a vela som obetoval po kazdej stranke. Tri mesiace priprav na mieste a rok a pol z domu malo byt dost na tento projekt. Nestacil! Hora nas sice pustil dole bez ujmy, ale obaja sme chceli spat uz pri zostupe.

Navrat pre mna uz nebol domov na Slovensko ale do novej neprebadanej krajiny. Svajciarsko poznam ako tak ale skor hory, ladovce a okolity maly svet. Vystupil som na letisku v Zurichu a zacala pre mna nova ale uplne nova epizoda zivota. Velmi hruba ciara za minulostou. Uz som tu trenoval dva tyzdne pred odchodom na Everest a nasaval som vsetky informacie od mojej Dásky. Pravidla, pravidla a povinnosti. Vsetko je velmi dokladne premyslene a nastolene. Ak tu chces zostat, tak sa musis podvolit! Nie! Nic nemusim! Nechcem! Vy, ktori ma poznate, viete, ze som rebel. Vydrzal som mesiac po navrate a zase som isiel do vyssich hor. V Kirgiztane travim dva mesiace a robim sprievodcu pre miestnu agenturu. No zase ten iny a bezstarostny zivot. Po piatich mesiacoch v horach a mimo reality bolo nesmierne tazke sa vratit do reality. Po navrate uz domov este zmiznem do Alp na vytriezvenie a potom zacina ozajstny boj. Boj so sebou, prijat pravidla, povinnosti. Obrovska pokora bola treba aby som sa tu zatavil a zapadol. Bez pomoci Dasky by to bolo asi aj nemozne. Jazykovy kurz, hladanie prace a boj s uctami, cenami a so vsetkym. Hendikepom je rec. Som tu dost strateny aj ked je Zurich multikulturny a takmer vsetci vedia po anglicky. Vyzva cislo jedna je zohnat pracu. Nie som financnik, ani IT guru a tak vsade vidim zabuchnute dvere. Najvyzadovanejsi je jazyk. Ideal je Swiss Dütsch a ak su tolerantni, tak aj Hoch Deutsch. Zazrak prichadza pred vianocami. Pozyvaju ma pohovor do sportovej predajne. Hmmm, o tyzden volaju, ze dostavam prilezitost. Nemozem tomu uverit, mam pracu. Bez jazyka? Sakra! To je vyzva! Zvladnem to? Mam na to? Predavat vsetko iba s anglictinou? Idem do toho. Po tych utrapach mam pracu a nie hoci aku. Neumyvam riady, nerobim na farme, nemusim robit nic, co by ma vnutorne zabijalo. Po mesiaci sa opytam ci ma uvolnia na tri mesiace. Hmmm, najprv sok pre nich, potom zase pre mna. Som v skusobnej dobe a neuvolnia. Skoncim. Po par dnoch zmena. Everest podporia a poskytnu sponzoring. Cas sa krati a vsetko vyzera ako v rozpravke. Az kym pride moj sef, ze ho odvolali. Tym sa vsetko meni pre neho a zasadne aj pre mna. Nova garnitura chce investovat do reorganizacii predajni po Svajci a tak sponzoring pada. Moje uvolnenie tiez, lebo za tie dva mesiace sa outdoor slusne pohol na ich pocudovanie a chcu ma v praci. Suhlas na tri mesiace nedostavam. Vzdam sa tu vsetkeho a pojdem zase na Everest alebo zvolim zivot tu. Budovanie zacateho, vykryt financne suchoty a pozicky kvoli Everestu? Udrzat si pracu a Swiss prijem? Ci sa pobalit a ist zase na tri mesiace?

DILEMA!

Letenku mam uz v ruke, batoh pripraveny, veci na zemi. Musel som urobit bolestne rozhodnutie na poslednu chvilu. Zostavam. Nechcem to urobit voci sebe a ani voci Daske. Nechcem tu vsetko nechat a palit mosty. Zapadnut tu a zacat od nuly je vacsia vyzva ako pokusit sa o Everest. Tu je momentalne moj Everest! Zvladnut zivot tu! Taky ten obycajny!

Vlado, dufam, ze pojdes hore za nas oboch.

Vlado je skvely partak. Minuly rok ma nenechal na kopci v stichu. Povedal, ze kamarat je viac ako hora. Velmi ma serie, ze mu to neviem tento rok oplatit. Namakal sa na priprave expedicie, pozhanal financie, jeho organizacny talent pretavil do toho, ze som sa o vela detailov starat nemusel. Dnes je uz v Kathmandu a ja som mu to velmi skomplikoval. Bude musiet urobit rozhodnutie co dalej s nasou expediciou a doverou, ktoru nam dali ludia.Verim mu. Rozhodne sa dobre. Je bojovnik. Na kopci a aj doma, ked sme museli obaja cely rok debatovat s kazdym, komu sa nechapem preco nepacil nas sukromny pokus. Budeme v kontakte, volat si a budem ho presviedcat, aby to nevzdal a o nieco sa pokusil. Na co Vlado ma, vie najlepsie on sam...

 

 

...teraz sa čaká na vyjadrenie Vlada Štrbu....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

042.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyjadrenie Vlada Štrbu k danej situácii :

 

Everest, Hard Way, Slovak expedition 2016 + 2017 dnes 16.03.2017 ráno  3.45hod.

V pondelok 6.3. 2017 som odletel z Bratislavy do Kathmandú v Nepále s tým, že o dva týždne neskôr sa ku mne pripojí druhý člen expedície Zolo Pál, ktorý sa so mnou pokúšal o výstup na Everest aj v minulom roku. Pred pár dňami som sa od Zola zo Švajčiarska definitívne dozvedel, že sa tak nestane. Musím povedať, že som to dosť ťažko predychaval. Som sklamaný a je to nočná mora každého kto organizuje expedície, mám pre neho pochopenie. Prefinancovať takýto projekt nie je žiadna sranda. A stojí to veľmi veľa odriekania.

Expedičný život nie je ľahký, stále ste na cestách a keď ste doma, zháňate peniaze a chystáte sa na ďalší pokus. Zolo si po dlhom čase trápenia vo Švajčiarsku našiel prácu predajcu v outdoorovom obchode a zázemie. Jeho zamestnávateľ ho najprv v expedícií podporoval, sľúbil, že ho uvoľní z práce a dokonca zasponzoruje jeho účasť v expedícií. Neverili sme aké máme šťastie. Nedávno sa však zmenilo vedenie Zolovej firmy a keďže Zolo sa ako predajca osvedčil, rozhodli sa ho postaviť pred veľmi ťažkú dilemu – chceme ťa tu, tak zostaň alebo choď. Dlho sme to spolu rozoberali. Minulý rok sme riešili obdobný problém, keď financie neboli do poslednej chvíle isté, ale podarilo sa a zvladli sme to. Tento rok sme také šťastie nemali aj keď Zolo na tom pracoval do poslednej možnej chvíle ako sa len dalo. Presviečal, argumentoval. Zolo teda v týchto dňoch prišiel o výraznú sumu na financovanie svojej účasti a prišiel by aj o prácu. A to nie je už žiadna sranda. Rozhodol sa s plnou vážnosťou a pokus o spoločný reparát minulého roka je pre neho na konci. Veľmi ma to mrzí, ale život ide predsa ďalej.

Čo bude ďalej s expedíciou a so mnou? Stojím pred ťažkými otázkami. Plán vyliezť na ľahko Boningtona na Everest sme s vášňou a vážnosťou plánovali štyri roky. Osobne som do toho investoval veľa energie, komfortu, rodinného šťastia a najmä financií, aby som to teraz odložil do šuplíka. A potom sú tu stovky podporovateľov, priateľov a dobrých známych, ktorí nám veria a pomáhajú, poslali drobnejšie, aj väčšie čiastky na naplnenie nášho horolezeckého sna. Som v Nepále v Namche Bazare a nedokážem sa vrátiť bez boja.

Keď som mal ten ťažký telefonát so Zolom, povedali sme si, že musím premýšľať veľmi racionálne a pragmaticky. Mám možnosť ukončiť expedíciu, ale to znamená, že sa sem už nikdy nevrátim a doma sa nebudem vedieť pozrieť do zrkadla. Mám možnosť skúsiť nájsť za Zola náhradu, ale to je pre náročný projekt v tak krátkom čase takmer nemožné aj keď je s plnou vážnosťou oslovený môj priateľ z detstva. Mám možnosť ísť do toho sám, ale obaja vieme ako vysoko tým riziko stúpa. 
Ale pokiaľ nebudem mať permit (povolenie na výstup) v ruke stále verím a dúfam, že niekedy aj „motyka vystreli“ a tak na dialku do posledne chvile kominikujeme a riešeme „asi nemožné“. Štve ma to, ale viem, že sme urobili obaja maximum možného a realizovatelného!

Som tu v Nepále. Sám. Uvažujem. Je to jedno z najťažších rozhodnutí v mojom živote, ale nakoniec ak sa nič iné nepodarí poriešiť, tak som sa rozhodol zostať tu a skúsiť to aj sám. Z úcty k sebe, k ľuďom, čo nám doma veria a aj z úcty k tej hore, ktorá ma už tak dlho máta. Tú stenu som už videl, minulý rok sme si ju so Zolom obsesívne študovali, prezerali a reálne skúsili. V stene sme aj minulý rok postupovali samostatne teda sólo, bez vzájomného istenia. Verím nášmu dobrému plánu. Viem, čo ma tam čaká. Je to posledná šanca skúsiť to. Verím, že technicky a psychicky budem mať na to, aby sa mi to za priaznivého počasia a podmienok podarilo. V juhozápadnej stene síce budem sám, ale na klasickej výstupovej trase bude pôsobiť slovenský lezec z komerčnej časti expedície. Budeme spoločne zdieľať prvé dva výškové tábory a bude mi robiť podporu pri zostupe po prelezení steny.

To dáva menšiu, ale stále ešte nádej, že by sa to mohlo podariť. Budem musieť plán celkom modifikovať a zároveň sa snažiť o čo najlepšiu aklimatizáciu. Bude to môj posledný pokus a chcem mu dať všetko. Viem, že doma sa opäť objaví veľa kritikov a sudcov, ale teraz ich chcem dostať zo svojej hlavy.

Je to len na mne a toto riziko podstupujem s plným vedomím a dobrovoľne.

 

EXPEDITION.SK napísal :

Druhý pokus vyliezť Bonningtonovu​ cestu na Mount Everest slovenskými horolezcami Vladom Štrbom a Zolom Pálom skončil skôr ako začal. Mladší z dvojice horolezcov do Himalájí ani nepríde...


http://www.expedition.sk/clanky-azia/item/562-zoltan-pal-na-mount-everest-nepojde

 

Zobraziť ďalšie rea

185--s-tenji-sherpom-a-ueli-steckom.jpg

 

    Lezec.cz napísal 11.apríla 2017

    http://www.lezec.cz/clanek.php?         key=13807&nazev=vlado_strba_z_expedice_na_everest:_mam_permit_s_ueli_steckem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RTVS - reportáž o zdolaní Everestu s Peťom Abaffym

 kde sa mimo iné spomenie aj Vlado Štrba si môžeš pozrieť z archívu od minuty 17:36 a náhodne som to objavil pri hľadaní niečoho úplne iného

https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/11666/123559

 

 

Michal Novota 30.apríl 2017 - pred 12.minutami na fejsbuku :

Čo sa stalo ....

https://www.teraz.sk/zahranicie/horolezectvo-svajciar-steck-tragicky/257294-clanok.html

- ešte z inej strany z google 

http://zpravy.idnes.cz/horolezec-ueli-steck-zemrel-nepal-drc-/zahranicni.aspx?c=A170430_122059_zahranicni_pas

- a čo zverejnil Michal Novota

https://thehimalayantimes.com/nepal/swiss-machine-ueli-steck-killed-in-mt-everest-accident/

 

Ján Madaras napísal 30.apríl 2017  

rmit" na Everest s Uelim, Vladova fotka s Uelim a Tenji Šerpom v Káthmandu, keď sa stretli a prebrali body, kde sa v masíve Everestu mali stretnúť počas ich rozdielnych výstupových trás, ostane len spomienkou... Je to veľká tragédia pre svetové horolezectvo. Nikdy som nebol horolezec a moje skalolezecké "výstupy" na lane sa dajú zrátať na jednej ruke. Akosi mi chýbal ten dôležitý prvok potlačenia strachu a pudu sebazáchovy. Ale skvelých horolezcov som pár poznal. Je mi ľúto, že dnes už nie sú medzi nami: Sveťo Poláček, spolužiak z výšky, náš študentský guru - docent Rudo Mock, Fero Kele, Ľubo Beneš... Niektorých som poznal len z prednášok, alebo iných krátkych stretnutí: Dušan Becík, Jozef Just, Vladimír Plulík, Juraj Kardhordó, Peter Šperka, Jerzy Kukuczka... Všetci mali skúsenosti, všetci boli výnimoční. Ale v kritickej chvíli (a nielen v horách) im nepriala náhoda, "prachobyčajné" šťastie, ktoré si vždy všetci prajeme... V horách všetko nie je len o skúsenostiach. P.S. Vlado Štrba - "Detvo", prajem Ti hlavne to šťastie. Nech sa s úsmevom koncom mája stretneme tu, u nás! V sobotu ma nesmierne potešila sms z tvojho pamätného satelitného telefónu: "Som v C2 v 6500. Zajtra idem postaviť C3 v 7300 na normálke, aby som mal na zostup." Udalosti to zmenili..., teraz je späť v BC. Vlado je veľmi zodpovedný, o tom nepochybujem. A nesmierne mu prajem horu šťastia, ešte vyššiu ako ten Everest.
 
 
 
 
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 
Čo som našiel dnes. 1.mája 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Čierná nedeľa 21.mája
 
307.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VLADO SVOJ BOJ O EVEREST A ŽIVOT PREHRAL

Vlado zomrel dnes podvečer nepálskeho času vo štvrtom výškovom tábore pod Mount Everestom. Ešte včera sa mu bez použitia prídavného kyslíka podarilo dosiahnuť južný predvrchol Mount Everestu (8749 m), na ktorom sa už žiaľ veľmi neskoro večer otočil a začal zostupovať. Spojili sme sa s ním cez satelitný telefón (Ján Madarás) a ústne a textovými správami ho žiadali, aby zmobilizoval všetky sily a čo najrýchlejšie zostúpil. V noci sme s ním stratili kontakt. Z toho, čo vieme od jeho agentúrneho šéfa Subina Thakuriho, na pomoc sa mu vydala skupina šerpov, ktorá postupovala k vrcholu. Mali pre neho kyslíkovú fľašu a jeden zo šerpov sa mu mal venovať. Jeho evakuácia z výšok nad 8400 metrov trvala veľmi dlho, Vlada priniesli do Južného sedla v kritickom stave a s omrzlinami na rukách a na nohách. Jeho situácia bola po treťom dni pobytu v zóne smrti tak zlá, že evakuácia do nižších táborov už žiaľ nebola možná.

Vlado ako rodený Detvan miloval hory, aj keď sa neskôr s rodinou presťahoval na Záhorie. Mal 48 rokov. Už ako 13-ročný mal za sebou letný, ale aj zimný prechod hrebeňa Západných Tatier. Vyštudoval geológiu a geofyziku. Preliezol Vysoké Tatry, Alpy (Mont Blanc), Dolomity (Marmolada) či Veľký Atlas (Djabal Toubkal) v Maroku. V máji 1997 vystúpil na šiesty najvyšší vrch sveta na Čho Oju (8201m). Bol súčasťou expedícií na Aconcaguu (6962 m), Broad Peak (8047 m), Makalu (8463 m), 2-krát na Annapurnu (8091 m), Elbrus (5642 m), Mera Peak (6463m), Baruntse (7129 m) a Dhaulágirí (8163 m). O Mount Everest sa pokúšal aj v roku 2016 so Zoltánom Pálom v expedícií Everest Hardway 2016. Bol ženatý, zostali po ňom štyri deti.

Vladova rodina a priatelia ďakujú všetkým známym a fanúšikom za vytrvalú podporu a modlitby. Osobitne Subinovi Thakurimu a nepálskym šerpom za obetavú a odvážnu pomoc v núdzi.

Keď Vlado odchádzal druhykrát pod Everest napísal si motto: “Ten, kto tam nebol to nepochopí a ten, kto tam bol nedokáže myslieť na iné ako na návrat.” Vlado to vedel lepšie ako my, cítil lepšie ako my. Len on bude vedieť, či tá tragická obeta stála za to. Domov sa už nevráti, bude snívať svoj zapálený sen o výškach, pokoji a radosti v nich. Tak si ho chceme pamätať - večne snívajúceho, večne plánujúceho. Vlado, vďaka, že si bol s nami tu dole.

Rodina zároveň prosí, aby média rešpektovali ich smútok a súkromie. Akékoľvek mediálne dotazy prosím adresujte na: michal@novota.sk a 0903968721.

 
 
 
 

tulák peťo z tramtárii - sLOVEnsko

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

peťo tulák - Diskusie na fejsbuku : Koller vrs.Štrba

20. 11. 2016 6:31

Miroslav Žiak Bravó Zoltán, bravó Vladimír! Naozaj vás obdivujem, ako dokážete urobiť zo všetkých horolezeckých legiend a autorít malých závistlivých chlapcov, ktorí sú urazní a frustrovaní. Lezeckej komunite dvíhate krvný tlak a žlč. Naozaj klobúk dole, ako máte aj vďaka tomu širokú podporu. Osobne sa radím medzi vaších kritikov, ale musím uznať, že vám marketing a oslovenie širokej verejnosti ide veľmi dobre! Zaslužite si velky obdiv, ako toto všetko dokážete. Nechcem Vás teraz z ničoho obvinovat, lebo nerobíte nič nelegálne, v podstate ani nečestné. Zopár priklašených faktov, to predsa robí dnes každý... A vlastne je to aj váš život, či sa chcete zabit, alebo nie. Dokonca aj prípadna vaša záchrana by mala byť OK, lebo záchranári by mali vediet do čoho sa púštaju. Ludia, čo vám prispievajú možno lezeckú realitu nepoznajú, ale myslím, že každý z nás prispieva aj na väčšie hlúposti.. Čo by ale malo byť akceptovateľné, je priatie reakcie od kritickej strany. Tak isto robíte promo kampaň prostredníctvom sociálnych sietí a tam je vždy možnosť vypočutia aj iných názorov bez osobných útokov a hrabania sa v ich minulosti. To už je pod úroveň oboch strán. Takže aj reakcia Jamesu neznamená návrat do rokov spred 89, skôr to berte ako pocit potreby sa k tejto téme vyjdriť. Keďže vaša prezentácia prebehla dokonca aj v mienkotvorných médiách ako napr. RTVS, prípadne verejne vystupujete na festivaloch (Pohoda), podporuje vás VÚC Trnava, mesto Holíč, tak začnite brať kritické ohlasy ako súčasť verejnej prezentácie. Nie je to žiadna závisť, ani nenávisť. Celá situácia sa upokojí, keď prestanú z oboch strán prichádzať osobné útoky. Držím Vám palce v splnení Vašich veľkých snov! Naozaj, každý čo sa pohybuje na horách by bol radšej niekde mimo kancelárie a tam prežíval svoje sny. Tí, čo tieto vaše kroky kritizujú nie sú len takí pisálkovia od stola, ale vačšinu poznám ako ľudí z hôr. Len možno častokrát podľahnú emociám, rovnako ako vy. Zima pomaly klope na dvere, preto treba nabrúsiť hroty a vyraziť na ozajstnú lezeckú prípravu. Javoráky budú to pravé tatranské, ako príprava na Hard Way

peťo tulák - Diskusie na fejsbuku : Koller vrs.Štrba

20. 11. 2016 6:30

Milos Dobrik Koller:z toho "nasho:" pokusu v 88 sa vie hadam vsetko o obtiaznosti cesty,husteeeee tvrdenie.

Peter Babinec V tomto sa Igor Koller vôbec nemýli o tragickom výstupe Petra Božíka Jaroslava Jaška Dušana Becíka a Jozefa Justa vieme v podstate všetko lebo je to zdokumentované aj v knihe Milana Vranku "Nezvestní z Everestu". Nevieme len to kde presne zahynuli iba sa vie že to bolo niekde asi vo výške 8300 metrov keď pravdepodobne odbočili na tibetskú stranu Everestu a začali tade zostupovať. V knihe sú predsa použité slová ktoré chalani hovorili cez vysielačku dole do basecampu a do druhého tábora. Čo je na tom nepochopitelné? Igor Koller to povedal práve na základe tejto knihy mimochodom Milanovi Vrankovi posielali z everestskej expedície jej účastníci aj listy čo je tiež zdokumentované v tejto knihe. V každom prípade držím palce Vladovi a Zolovi na druhý pokus o Everest Hardway na jar 2017 bude to však veľmi ťažké vyliezť.

Milos Dobrik
Milos Dobrik ano o vystupe vieme vsetko ale o trase nic kedze fotky nedosli...

peťo tulák - Diskusie na fejsbuku : Koller vrs.Štrba

20. 11. 2016 6:26

Jožo Hlavčo Everest, Hard Way, Slovak expedition 2016 + 2017 - chalani, fandim Vam a drzim palce.

Dominik Pončo Hladký Bol ako bol ja sa velmi tesim ked Vlado povie co si mysli ze sa naozaj stalo v 88. Cele je to zastrene ruskom tajomstvo. Tajne zije cela expedicia ukryta pred verejnostou ako Elvis? Prepiskli to s drogami/alkoholom v 8k a kvoli opici zacali liezt az o 12:00? Zabudli si lano v BC? Alebo to proste chceli dat RP tak to krokovali cely den a sedeli v presach?

peťo tulák - Diskusie na fejsbuku : Koller vrs.Štrba

20. 11. 2016 6:19

Judit Slováková Nezalezi na tom,kto ma,ci nema pravdu-zalezi na tom,ze Vlado a Zoli to chcu zase vyskusat/aj ked to znova nemusi vyjst/.....a ja budem stat pri nich zase!!!Drzim palce a aj ked vela nemaaam-troskou zase prispejem!!! SOM S VAMI CHLAPI NASI SLOVENSKIIIIIII/// jud z Liptova


Tomáš Dedinský Medzi vami a tými dvoma pánmi čo stoja za "projektom" Snežný kocúr sa v minulosti odohral nejaký konflikt? Lebo inak je pre mňa naozaj veľmi ťažko pochopiteľné, prečo si dávajú až toľko námahy a takýmto spôsobom vás, resp. hlavne Zola, očierňujú. Jedine že by vám extrémne závideli... Že je to celé na mimoriadne nízkej úrovni asi netreba pripomínať.
Celá debata zo strany pána Kollera sa niesla na argumente, že Hard Way je vyhradená pre "iných frajerov" a teda že je to nad vaše možnosti. Naznačoval, že keď sa odtiaľ žiaľ nevrátili členovia expedície v ´88 tak niekto ako vy sa o to nemá ani pokúšať. Ja vám naopak veľmi silno držím palce, nech sa vám to podarí. A ak aj nie, tiež sa svet nezrúti, toľko "súdnosti" aby ste tam "neprekročili svoj limit" a vrátili sa v poriadku snáď máte. Ešte raz držím palce.

peťo tulák - Diskusie na fejsbuku : Koller vrs.Štrba

20. 11. 2016 6:17

Peter Hanusiak Ked v 1992 Dansko vyhralo UEFA Euro alebo v 2004 Greci vyhrali UEFA Euro, tiez vsetci cumeli. Asi tolko k tomu maratonskemu prirovnaniu.

Milos Dobrik tazko sa pozerat na debatu cloveka,ktory v tej ceste bol a cloveka,ktory o nej len cely zivot cital.

Milan Lepáček Vlado Štrba,vie čo robí,je nás kamarát a verím že sa tam dostane,pocuvat kadekoho prečo sa to nedá nemusim,napocuval som sa dosť takých,tak nech si urobia klub s názvom my na to nemáme a nech neotravuje iných

peťo tulák - Diskusie na fejsbuku : Koller vrs.Štrba

20. 11. 2016 6:15

Martin Mudrík Sledujem túto debatu už nejakú dobu. Nechcem hodnotiť kvalitu otázok či odpovedí. Hory sú o tom aby sme do nich chodili a prekonávali limity. Bezpečnosť v horách ako su Himaláje je pre mňa tabu a tak k tejto oblasti tiež nebudem písať. Tentokrát sa Vám síce nepodarilo preskočiť jeden z múrov ktorý sa nečakane priblížil ale verím že ten ďalší raz sa Vám to vydarí a budem držať palce. Pretože aj ľudia ako Reinhold Messner mali ,,uletené´´ nápady, ale ak aj niečo nevyšlo a prežili, vrátili sa a dotiahli to dokonca.

peťo tulák - Diskusie na fejsbuku : Koller vrs.Štrba

20. 11. 2016 6:14

Ján Madarás vdaka redakcii .tyzden za poskytnutie medialneho priestoru a otvorenu debatu. Vypocul som si ju velmi podrobne. Niektore veci odzneli, niektore boli naznacene, niektore sa neotvorili vobec. Nebudem hodnotit argumenty pre a proti, aj ked som pri celej akcii bol urcite blizsie ako pan Koller. Jedno viem vsak isto: bez narocnych cielov by sme este liezli po stromoch. A Vlado so Zolom urcite nie su opice bez rozumu, co by sadli do rakety na Mesiac...

Jojka - Nedá im to...

10. 9. 2016 4:50

...tak nedá im to a rozhodli sa pre druhý pokus?

peťo tulák - Re: Nedá im to...

13. 10. 2016 5:38

Presne tak Jojka a tak drž palce nech to dajú tentokrát!