Choď na obsah Choď na menu

TO NIE SÚ LEN HORY

4. 3. 2023

p1110509.jpg

TO NIE SÚ LEN HORY

Veru tak, Vlado mal aj svoje záľuby okrem hôr, rád čítal knihy napríklad. Samozrejme aj pracoval ako výškový pracovník umýval okná, pracoval na výškových budovách, natieral komíny, zrezával stromy. Opravoval vežu na kostole, alebo chodieval na vinobranie.

Viem, že mal rád aj muziku, alebo zbieral autogramy aj o tom tu budem písať. čítal všetko okolo hôr a tak zbieral aj knihy. Rád fotil a vytváral rôzne fotoalbumy ako spomienky na kamarátov, na svoje začiatky, alebo vytvoril album legiend hôr.

Ja som potom vytvoril zaujímavý fotoalbum po stopách Vlada Štrbu v čiernobielej podobe.

 

CHODIEVAL AJ DO PRÁCE, NIE LEN DO HôR

Ako som vyššie písal, umýval okná vo Viedni. Robil rôzne údržbárske práce na vysokých budovách. Napríklad v Skalici natieral dva komíny kúsok od Tesca. Bol aj zrezať v nejakej záhrade vysoký strom s kamošom horolezcom. Však si pozri fotografie v tomto fotoalbume.

FD - TO NIE JE LEN HOROLEZECTVO – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

AUTOGRAM

Vlado Štrba napísal v augusta 2016 na fejsbuk : Otvorím obálku a skoro som padol na zadok.  Alexandra Ďakujem, veľmi si to vážim! Fotky nepotrebujú komentár (teda pre mňa)...

Nuž a fotografie s autogramom som potom vložil do albumu AUTOGRAM spolu s rôznymi inými podpismi od iných horolezcov, čo mal Vlado doma a pozbieral ich, aby vytvoril fotoalbum autogramov. Ja som tam potom vložil aj moje autogramy od známych osobnosti z hôr. Postupne pribudne nejaký autogram nový a ten do toho albumu vždy vložím.

FD - AUTOGRAM – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

KEDYSI DÁVNO V MINULOM STOROČÍ a DNES

Takto sa pôvodne album menoval, ale ja som ten názov potom skrátil. Preskenované spomienky v čiernobielom svete. Staré fotky, ktoré som pri upratovaní v počítači našiel a niektoré sú fakt už skvosty. Však sú tu fotografie z roku 1973 ale aj 1981 či 2017. Zopár fotografii tu ponúkol aj Ján Madarás, Vladov dlhoročný kamarát a pochádza zo Svitu a teraz žije v Bratislave. Skoro všetke popisky pod fotografiami napísal Vlado. Ja som ten album potom rozšíril o nejaké nové fotografie, ale už farebné.

FD - KEDYSI DÁVNO a DNES – všeličo o horách – album na Rajčeti  

 

LEGENDY

Vlado sa vo svojom živote stretol s kadejakou legendou z oblasti horolezeckého života a tak vznikol v roku 2015 tento foto album plný ľudí a spomienok na tie krásne chvíle, kde vládla krásna Človečina. Vlado si k prvej fotografii v tom jeho albume na FB napísal toto : Album s ľuďmi, ktorý toho vo svojom živote už niečom poriadneho dosiahli a sú pre mňa stále obrovskou inšpiráciou ( aj keď už mám 47, ale plánov mám na "sviňu" veľa ) !!! P.S. priebežne budem pridávať. Vložil tu fotografie ako napríklad s Piotrom Pustelníkom a Piotrom Morawským. Tiež napríklad foto s Elizabeth Hawley, s Chrisom Bonningtonom, Lydiou Bradley a iné foto spomienky. Však si treba fotoalbum pozrieť.

Potom som tu vložil fotografie opačne a síce niekto s legendou Vladom Štrbom. Takže som sa do albumu dostal aj ja.

FD - VLADO A LEGENDY – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

MATTERHORN

Samozrejme tu ide predsa o hory a chcemtu  vložiť niečo okolo tohto úžasného vrchu v Alpách vo Švajčiarsku, ktorý je jedným z najkrajších vrcholov Álp. Známa skalná veža Matterhornu sa týči nad malebným švajčiarskym mestečkom Zermatt a Talianskym mestom Breuil-Cervinia vo Val Tournanche. Názov Matterhorn vznikol pravdepodobne z nemeckých slov "matt" vo význame údolie, lúka a "horn" - roh. Ešte jedna zaujímavosť, na ktorú som zabudol a síce nadmorská výška 4 478 metrov.

Tento príspevok je tu hlavne preto, že na počesť 150.výročia po hrebeni Hornli na Matterhorn, alpinista Edward Vimper a jeho družina, čo bolo 100 alpinistov, pomáhali firme Mamut zo Švajčiarska vytvoriť sveteľnú reklamu z výstupu a fotograf Robert Bosch zas všetko fotil pre kampaň čo bola v roku 2015. Takže si pozri nádherné fotografie a pod poslednou fotkou je vložené aj video.

MATTERHORN – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

PO STOPÁCH VLADA ŠTRBU

Kde sme spolu s Vladom boli, alebo kde všade Vlado bol a potom som sa tam šiel pozrieť na to isté miesto. Všetko je to v čiernobielych spomienkach a ku každej fotografii je napísané o čo presne ide. Tu už viac netreba nič písať, len si kliknúť na link albumu.

FD - PO STOPÁCH VLADA ŠTRBU – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

FOTENIE BOLA JEHO ZÁĽUBA

Vlado mal nový fotoaparát Olympus zrkadlovku a keďže rád fotil a napadlo dosť veľa snehu, šlo sa fotiť zimu, sneh. Najskôr kapličku v Kopčanoch ale aj zámok v Holíči. Tiež okolo panelákov niečo. Neskôr zase v Kopčanoch pri kapličke sa fotilo. Bolo to v januárovom čase 2017 a on ten album nazval Kalamita. Však si treba kliknúť na odkaz na album.

KALAMITA 2017 – TULÁK PEŤO – album na Rajčeti

 

BIG FOTO

Ako sa vyššie píše, fotografovanie bola jeho záľuba. Mám uložené od Vlada aj fotografie hôr, ktoré mal Vlado uložené ako BIG FOTO - VEĽKÁ FOTKA. Sú to krásne fotografie a ta ich veľkosť by sa mohla hodiť na veľké plagáty či fotografie do rámu na stenu niekde do nejakého ateliéru, alebo na horskú chatu. Tých fotiek je 16 kusov

Však rozmer fotiek je 4954 x 3514 a tak veľkosť 49,8 MB a ja som ich tu do albumu uložil trochu, no dosť zmenšené a tak majú rozmer iba 800 x 567 a veľkosť 186 kB. Tu je ten album.

BIG FOTO – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

KNIHY I.

Aj o nich som vyššie písal, že tak ako ja, aj Vlado kupoval a zbieral knihy. Tak ako ja, nie len o horách, o horolezcov, ale aj rôzne iné. Vlado napríklad mal sériu kníh Stopy dávnej minulosti - celá edícia 10 kníh. Unikátne knižné dielo historika Pavla Dvořáka z Budmeric, ktoré dokumentuje dejiny územia Slovenska od najstarších čias až po súčastnosť.

Najviac ale jak u Vlada tak aj u mňa je veľký počet kníh hlavne okolo toho horolezectva a knihy z prírody, z hôr a o tom je ten knižný dokument, ktorý som vytvoril z kníh čo mám ja a keďže som si občas nejakú požičal od Vlada, viem, že sme mali veľa kníh úplne tých istých. Ide aj o knihy ako turistický sprievodca, rekordy zeme či obrazové publikácie. Tiež knihy o rozhľadniach alebo jednoducho o našej prírode ale aj za našimi hranicami. Knihy v tom knižnom dokumente nie sú zoradené ako som si ich kúpil, ale podľa toho, ktorá knihy v ktorom roku bola vydaná.

 FD - KNIHY I. – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

DVD, CD, LP a MP3

Keď už píšem o knihách, nedalo mi nespomenúť aj tieto nosiče. Mám zopár DVD z hôr ako je napríklad film Medená veža a Orlie pierko. Je  v tej mojej zbierke aj Sedem rokov v Tibete. No ide mi hlavne a dokumentárne filmy o horách. Jedno DVD mám takú kuriozitu. Voľakedy som si vystrihoval všetko možné z dennej tlači alebo z rôznych časopisoch čo sa všetko dialo v horách. V jedno obdobie som to všetko a bolo toho veľa, vložil do veľkej obálky a strčil do poštovej schránky Vladovi Štrbovi. Vložil som do tej obálky to moje DVD, ktoré som si sám vytvoril. Vlado roky nevedel kto mu to do tej schránky dal. Dozvedel sa to až keď mi pred odchodoch na poslednú expedícii 2017 dal taký album DVD a CD, aby som si to všetko prezrel a ak budem chcieť, aby som si niečo posťahoval. To DVD je z roku 2005 a všetko na ňom je nahrávané z TV bedni : Josef Rakoncaj - dokument o človeku z najviac výstupov na vrcholy v Himalájach. Tibet - dokument o ľuďoch a ich ťažkom živote v Himalájach. Pod Kačendžongou - ďalší TV dokument spod vrchov Himalájskych a o všetkom utrpení žijúceho ľudu v týchto krutých podmienkach. Kundum - filmová dráma o živote Tibeťanov a hľadaní nového potomka Dalajlámu a okupácii Tibetu Čínskou armádou. Poseledné čo sa nachádza na tomto DVD disku je Upútavka na film Paľa Barabáša 118 dní v zajatí ľadu.

No však treba nakuknúť na foto dokument DVD čo mám a k tomu ešte aj nejaké to CD či LP s hudbou venovanú horám. Teraz ma napadlo, že ja mám ešte aj Zvukovú knihu K2 - MP3.

FD - DVD*CD*LP – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

KNIHY II.

Aby nebolo veľa fotiek kníh v jednom dokumente - fotoalbume - vytvoril som ešte jeden fotoalbum a v každom je 80 kníh, vlastne v tom prvom a v tom druhom budem vkladať nové knihy čo pribudnú v tej mojej rozsiahlej knižnici. Viac netreba písať, všetko je napísane vyššie v časti KNIHY I.

FD - KNIHY II. – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

VLČIA JAMA V UNÍNE 2018

V máji koncom deväťdesiatych rokov (6. 5. 1999) do múzea zavolali z roľníckeho družstva v Uníne, kde sa na poli pri siatí kukurice pod mechanizmom prepadla jama a prizvali nás na obhliadku.

Do Unína sme sa vybrali v pracovný deň v dopoludňajších hodinách. Tí, ktorí pri náleze boli, pracovali mimo družstva a jamu sme si museli nájsť sami. Jej okolie sa na pooranom láne neodlišovalo, našli sme ju len podľa vyšliapaných stôp, ktoré k nej viedli. Obhliadkou pri doobedňajšom slnku nebolo vidieť dno jamy, skryté v tieni. Hrdlo jamy bolo v tvare valca s priemerom 1 m a výškou 2 m, dno jamy v hĺbke asi 4 m, s priemerom asi 2,5 m. Do jamy zahĺbenej do spraše nebolo možné dostať sa bez zabezpečenia. Pri prieskumoch súvisiacich s geológiou a geologickými pomermi nám častejšie pomáhal Ing. Vladimír Štrba (istú dobu bol i členom redakčnej rady časopisu Záhorie), ktorý zapožičal horolezeckú výbavu a vďaka nej sme objekt prezreli.

História Unína sa začala písať v praveku a jeho dôležitou lokalitou je Zámčisko, hradisko z doby bronzovej. Na Záhorí i priamo v Uníne sa často stretávame s rozprávaním o podzemných chodbách práve v súvislosti so Zámčiskom alebo dobou panovníčky Márie Terézie. Podzemné priestory ľudí zaujímajú, podnecujú ich predstavivosť. V tomto prípade však išlo o jamu so vstupným otvorom a lievikovite rozšíreným spodným priestorom, rovné dno bolo v strede zasypané do výšky asi 0,5 m výplňou šachty, po okrajoch hladké, čisté, bez nálezov. Doposiaľ sa nepodarilo zistiť, k akému účelu slúžila.

Miestny názov Vlčia jama sa vyskytuje na viacerých miestach v Čechách, na Slovensku, tiež na Záhorí. Či vznikol a súvisel s výskytom vlkov, akým spôsobom… Odkedy je pre celý lán poľa v Uníne, na ktorom k nálezu prišlo, zaužívaný názov Vlčí jamy alebo Na vlčích jamách, sa tiež presne nepodarilo zistiť. Vlčia jama je aj termín (zrejme prenesený), ktorým sa označuje súčasť fortifikačného systému – šachta pre zaklápanie padacieho mostu.

Miestny názov Vlčia jama sa vyskytuje na viacerých miestach v Čechách, na Slovensku, tiež na Záhorí. Či vznikol a súvisel s výskytom vlkov, akým spôsobom… Odkedy je pre celý lán poľa v Uníne, na ktorom k nálezu prišlo, zaužívaný názov Vlčí jamy alebo Na vlčích jamách, sa tiež presne nepodarilo zistiť. Vlčia jama je aj termín (zrejme prenesený), ktorým sa označuje súčasť fortifikačného systému – šachta pre zaklápanie padacieho mostu.

Autor : Tlačová správa

 

Venované spomienke na Vladimíra Štrbu k jeho blížiacim sa nedožitým 50. narodeninám.

To všetko som prebral - Záhorí.sk z 19.októbra 2018 a upozornil ma na to Ján Madarás na FB...

Ahoj Peťo, asi poznáš, ale keby nie...náhodou som narazil na ten článok a tu máš aj odkaz

https://zahori.sk/46652/vlcia-jama-v-unine/

Samozrejme nemusel som to celé prepisovať, stačilo si kliknúť na odkaz. No čo ak sa ten článok časom stratí a takto to je tu pekne opísané a dokonca som vytvoril aj fotoalbum

VLČIA JAMA - UNÍN 2018 – všeličo o horách – album na Rajčeti

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

tulák peťo z tramtárii - sLOVEnsko - Tak zas skúška len...

5. 3. 2023 7:14

...či sa dajú komentáre vkladať!