Choď na obsah Choď na menu

Z POD EVERESTU 1

6. 9. 2016

team_vlado.jpg

 

 

 

 

 

NA ÚVOD PÁR SLOV O SEBE

Môj otec viedol na Detve turistiku a ja som s ním chodieval po horách. Mal som asi dva roky, keď som už bol na zraze vysokohorských turistov v Roháčoch. Ako 13-ročný som mal za sebou letný, ale aj zimný prechod hrebeňa Západných Tatier. 

Na vysokej škole som študoval geológiu a geofyziku a vtedy som sa horám upísal úplne. Vysoké Tatry, pieskovcové veže v Čechách a keď sa v roku 1989 otvorili hranice, tak aj Alpy (Mont Blanc), Dolomity (Marmolada) či Veľký Atlas (Djabal Toubkal) v Maroku. Nikdy som nevnímal rozdiel medzi horolezectvom, vysokohorskou turistikou a turistikou. Vždy som to bral tak, že chodím do hôr a snažím sa vystúpiť na konkrétny vrchol. 

Neskôr som už mal svoj veľký sen: „... chcem aspoň raz na vlastné oči vidieť najväčšie vrchy sveta. Keď už ich však uvidím, chcem sa dostať aspoň pod ne, do základného tábora. A keď sa tam dostanem, prečo sa nepokúsiť aj na horu liezť, a keď už na ňu liezť, tak skúsiť aj dosiahnuť vrchol ...“ Sen sa mi nakoniec splnil do bodky a l6. mája 1997, ako člen medzinárodnej horolezeckej expedície, som vystúpil na šiesty najvyšší vrch sveta na Cho Oyu (8201m). 

Stáť na vrchole – aký je to pocit ? Nádherný, ale nie najdôležitejší. Podstatné je, s akými ľuďmi som tam bol, čo všetko sme spolu zažili a aký je to úžasný pocit cítiť vysoko nad bežným žitím a blízko neba človečinu, spolupatričnosť, jednotu v dychu, pomoci, priateľstve. O nič menej dôležitý nie je ani návrat domov. Povedal by som, že po výstupe je potom najdôležitejšie, aby sme sa vždy všetci vrátili domov. 

Podnikol som výstupy na Cho Oyu (8201 m), Aconcaguu(6962 m), Broad Peak (8047 m), Makalu (8463 m), 2-krát naAnnapurnu (8091 m), Elbrus (5642 m), Mera Peak (6463m),Baruntse (7129 m) i Dhaulagiri (8163 m), aj keď nie vždy som dosiahol na ich vrchol.

A potom prišiel čas, rozmýšľať o vystúpe na Mont Everest...                                                                                       ...strašne veľa roboty okolo príprav a nakoniec ten deň D je tu!!!!

 

EXPEDÍCIA HARD WAY EVEREST I.

Je to foto album ešte z príprav pred odletom do Kathmandu...

 

EXPEDÍCIA HARD WAY EVEREST II.

Pokračovanie prvého albumu, tu sú fotografie už v Kathmandu a pod Everestom...

 

EXPEDÍCIA HARD WAY EVEREST IV.  

Štrvté fotoalbum, kde sú fotografie od Alici, Jána či Michala a ľudí čo prispeli nejakou fotografiou.

Ináč tretí fotoalbum je čisto od Zoliho čo nafotil a nájdeš ho v príspevku Z POD EVERESTU 2....

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

peťo tulák - narodky

13. 10. 2016 5:40

Včera mal Vlado narodeniny a tak všetko naj a nech sa podarí o čom sníva už toľké roky!