Choď na obsah Choď na menu

KRISTA BENDOVÁ

24. 8. 2023

krista-bendova-nestandard2.jpg

 

KRISTA BENDOVÁ

Určite sa nájde niekto, čo sa bude čudovať, prečo považujem túto spisovateľku za tatranskú legendu.

Nuž aj preto, že sa 27.januára 1923 narodila v tatranskej dedinke Kráľová Lehota, ktorá leží v doline, ktorú obklopujú Vysoké Tatry a Nízke Tatry. Narodila sa ako prvé z dvoch deti prednostovi kráľovolehotskej železničnej stanice  Oldřichovi Benkovi s manželkou Kristínou, rodenou Čimborovou. V dedinke chodila aj do 1.ročníka Štátnej ľudovej školy v rokoch 1929 - 1930.

V rokoch 1945 - 1948 sa liečila na pľúcnu chorobu vo Vysokých Tatrách. V Kráľovej Lehote je aj pochovaná a má na železničnej stanici svoje múzeum.

 

Kráľová Lehota - tu prežila krásne detstvo, ktoré neskoršie zakódovala do tvorby literatúry pre deti. Hovorievala : "Keď sa ma doteraz hocikto spýtal na detstvo, ešte nikdy som si nespomenula na iné, len na to najkrajšie, liptovské. Z neho som si najviac zapamätala, hoci trvalo iba sedem mojich rokov". Už počas štúdia na banskobystrickom gymnáziu začal publikovať básne v študentských a krajových časopisoch. V rokoch 1942 - 1944 študovala na Filozofickej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave kombináciu slovenčina - ruština a v rokoch 1944 - 1945 na Štátnom konzervatóriu v Bratislave dramatický obor, štúdium zo zdravotných dôvodov prerušila a nedokončila ho. To sa bola liečiť v tatrách, o tom píšem vyššie. Jej brat Oldrich Benda bol významým akademik.

V roku 1946 sa vydala na Ing.Jana Gondu, ich manželstvo trvalo krátko. Po krátkej redaktorskej práci v denníku Pravda bola v rokoch 1948 - 1950 redaktorkou kníh pre deti vo vydavateľstve Pravda v Bratislave. Od 16.septembra 1960 nastúpila na sektretariát Zväzu slovenských spisovateľov. V roku 1951 sa vydala za spisovateľa Jána Kostru. S ním mala troch synov - Ján sa stal zverolekárom, no zomrel, Juraj je profesorom matematiky a žije v Hradci Kráľove a Michal v Južnej Afrike.

Pre svoje kritické názory na vtedajšiu moc nemohla už nemohla svoje knihy podpísať vlastným menom, vydavatelia pred ňou postupne začali zatvárať dvere. Bendovej knižky sa ďalej prekladali v zahraničí a paradoxne ich poznali aj čitatelia v Sovietskom zväze. Svoje práce sa preto rozhodla uverejňovať pod inými menami, napríklad Mária Hlavatá, Ján Koval či Kristián Benko. Písala hlavne v noci, keď si deti ľahli do postele. Pri písacom stroji vždy veľa fajčila. Medzi jej tvorbu patria Čačky-hračky, Ako Jožko Pletko poplietol si všetko, Opice z našej police, Osmijanko, Brumlíčkové rozprávky, Nezábudky a najznámejšia Bola raz jedna trieda...., z ktorých sa aj dnes čerpajú námety v materských základných školách.

Spisovateľka nemala v živote šťastie naklonené na svoju stranu, napriek tomu na ľudí nezanevrela. Stále ju navštevovali kamarátky, medzi kroté patrila speváčka Hana Hegerová či herečka Eva Kristínová.

Jej zdravotný stav sa rapídne zhoršoval. Keď si nešťastne zlomila nohu, jej zdravie sa podlomilo úplne. So svetom sa preto rozlúčila v nemocnici v deň svojich 65.narodenín. Pochovaná bola na cintoríne v Slávičom údolí.

V roku 1970 získala Cenu Fraňa Krála, najvyššie ocenenie pre tvorcu literatúry pre deti.

Krista Bendová sa narodila 27.januára 1923 v Kráľovej Lehota a zomrela 27.januára v Bratislave. Na tomto cintoríne v Kráľovej Lehote je umiestnený urnový hrob našej rodáčky, novinárky a slovenskej spisovateľky pre mládež.

Stalo sa tak 9. októbra 2011 na prianie jej syna Juraja Kostru, že mama chcela byť pochovaná vo svojej rodnej obci.

Vyrobené s finančnou podporou Matice slovenskej, autorskej spoločnosti Lita Bratislava a Obce Kráľová Lehota v roku 2013.

Toto všetko som opísal z informačnej tabuli na cintoríne v Kráľovej Lehote v roku 2023.

Vytvoril som aj taký foto dokument - fotoalbum, ktorý si môžeš pozrieť tu :

TATRANSKÁ LEGENDA - KRISTA BENDOVÁ – človečina – album na Rajčeti

 

Dajú sa tu písať komentáre tu nižšie, ak by niekto mal chuť niečo napísať. Ďakujem!

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

tulák peťo z tramtárii - sLOVEnsko - Ja len skúšam...

27. 8. 2023 7:44

Hej skúšam či to funguje a dajú sa tu písať komentáre....