Choď na obsah Choď na menu

VLČIAK ROY

4. 8. 2023

078ajroychceramik.jpg          VLČIAK ROY

Bol to pes môjho staršieho brata Jozefa, ktorý v tom čase, kedy Roya doviezli do Tatier pracoval na Popradskom plese v Horskom hotely Popradské pleso a tu bol Roy dlhé roky. Prešli sme spolu kde jaký tatranský chodník, ale aj mimo Tatry sme sa túlali a zažili sme spolu prekrásne chvíle v prírode.

Je to tiež známa tatranská legenda a preto sem patrí spomienka na neho.

 

Skôr ako sa rozpíšem a budem spomínať na chvíle s Royom, ešte taká technická poznámka. Foto čo som tu vložil je samozrejme zrkadlovo otočné, aby sa pozeral do textu a nie mimo stranu.

Roy sa narodil 16. marca 2009 v Hyboch u kamaráta Janka Čižíka z Hýb a doniesol ho na Popradské pleso mladší brat Ivan. Bol tu medzi nami 11 rokov. Mohol sa dožiť aj viac rokov, no to čo Roy zažil, koľko toho prešiel, to je aj na oveľa viac rokov. Bol už veľmi nemocný. Tie jeho nohy to nezvládli. Zadne už za sebou len ťahal, rozprával mladší brat Ivan. 22.októbra 2020 okolo obeda nás opustil a už je ako sa hovorieva v psom nebíčku. Zažili sme toho za tie roky toho veľa a ako sa tu vyššie píše. Prešlapali sme spolu nejeden tatranský chodník, boli sme spolu viackrát na Rysoch či Kôprovom štíte. No Roy sa netúlal len so mnou či s bratom, ale brávali si ho ľudia na rôzne túry a Roy bol vďačný za každý deň, keď nemusel byť pri chate vo svojom koterci.

Deduško, môj starší brat - tak ho oslovovali v hotely mi napísal : v utorok všetko v poriadku, v stredu ľahol a koniec. Je pochovaný v Starých Horách v záhrade u Jara Surového a prišiel aj aj Erik Domček na rozlúčku.

Jožo Kubáni to v tom čase dobre napísal : Roy bol mimoriadny. Slobodná duša. Asi jediný pes, ktorého zachraňovala HZS. Vďaka Jarkovi Surovému dožil dôstojne, ako sa na horala patrí.

Patrik Erdely napísal : Jedna malá spomienka na videu...otriasol sa a večer už  znova behal pri plese. To video sa už nedá nájsť, ale Roy tam zletel z chodníka strašne strmo dole doliny, z videa bolo jasné, že je po ňom a nebolo. Tak ponúkam iné video, kde je vidieť aj Roya : Krásna zem 2016 - YouTube

Keď celý personál a neskôr aj brat dostal výpoveď z hotela, chvíľu pracoval na Majláthovej chate a to bol Roy stále s ním, no neskôr aj z tej chaty šiel preč a Roy tam ostal, brat ho nemal kam dať, keď žil v paneláku. Staral sa o neho personál a hlavne Viktor Beránek si ho brával na Chatu pod Rysmi. Roya si vzal aj mladší brat Ivan na Liptov do Kráľovej Lehoty. No Roy tam nebol doma, stále ho to ťahalo do Tatier, zopár krát ušiel a naposledy na Troch Studničkách zbadal auto TANPu a naskočil do neho. Chalani ho poznali a volali bratovi. Doviezli ho na železničnú stanicu Popradské pleso, kde si ho Deduško prevzal a odviezol hore, domov, kde Roy patril na Popradské pleso. Potom si ho zobral domov do Starých hôr Jaro Surový, ktorý s ním prešiel tiež kde kade vo Vysokých Tatrách a tam Royovi bolo v záhrade u neho dobré, no dlho tam nebol a pobral sa do toho psieho nebíčka.

Bolo obdobie, kedy brat Jozef mal svoj prechodný pobyt v Novej Lesnej u švagra Drahoša v penzióne Lucia a Roy bol tam. Chudák, v malom priestore vo dvore ostával sám, keď jeho gazda niekam šiel. Bol  som tam na pár dní a nakoniec som nikam nešiel, vôbec som nebol v Tatrách a s Royom som sa túlal po okolí. Týždeň som sa zdržiaval len tam a chodili sme spolu kade tade po lúkach, v lese sme sa motali a dokonca sme došli spolu až do dedinky Mlynica.  Prezreli sme si dedinu, niečo som nafotil a šli sme zas  cez lúky nazad do Novej Lesnej. V tom čase vzniklo aj to foto čo som tu použil. Bol to úžasný deň. Šiel som pešo aj do Nového Smokovca pozrieť švagerinku Janku, ona tam pracovala v liečebnom ústave. Roy spával pri mne v izbe, nie v posteli ale na podlahe v tom penzióne Lucia.

S Royom som v Tatrách chodil bez vodítka-vôdzky a vždy bolo všetko v pohode. Roy bol rozumný a poslúchal na slovo. Len dvakrát sa stalo, že sa nejaká turistka zľakla, keď Roy vybehol z poza skaly na chodníku smerom k chate pod Rysmi a raz uhundraná babka sa rozčuľovala, že si behá kde sa mu chce. No keď sme šli na Štrbské pleso tak až tam bol na vodítku, pre istotu, nebol na to naučený, ale pochopil a v pohode to bral, že je uviazaný. Vykračoval si ako veľký frajer a nevšímal si žiadnych psov, no menšie ako Roy do neho vždy útočili.

Rád som si s Royom len tak skoro ráno, keď personál hotela ešte spal, vybehol hore do Sedla pod Ostrvou. Chodievali sme spolu aj na Batizovské pleso a nazad. Často sme sa boli prejsť v Zlomiskách, teda v Zlomiskovej doline, kde bol kľud, ticho a bez turistov. Tiež na Symbolický cintorín alebo len tak okolo Popradského plesa sme prechádzali. Roy sa rád kúpal v Popradskom plese a nie len tam, aj v Žabom plese si zaplával aj keď sa to nesmie, no zakáž mu to, keď to potreboval. Možno pes môže, človek nie.

Raz sa stalo, že Roy zobral na túru dvoch kamarátov z Popradského plesa a bola to Sofy a Bety. Bola z toho veľká aféra, že kde sa všetci traja mohli stratiť. Neboli "doma" celú noc a ešte dve potom. Roy sa takto túlal, kde sa mu chcelo. Mal obojok Horská služba a chalani ho poznali. Náhodou tam bola záchranná akcia a chlapi počuli štekot psa. Neďaleko nich zbadali a spoznali Roya s ktorým boli dvaja menší psy. Tak mali druhá záchrannú akciu.  TV Markíza z toho urobila tragédiu, že prišiel medveď v noci k plesu a Roy sa zo strachu utrhol a s dvoma menšími psíkmi ušiel hore do hôr. Neskôr som sa dozvedel ako to bolo a aj to, že dali recepčnej stovku aby povedala do kamery čo jej napísali. Škoda, že dnes už v tom TV archíve nieje možné vyhľadať tu reportáž.

V tom čase som o tom napísal : KURIÓZNA ZÁCHRANA AKCIA V TATRÁCH.

VLČIAK, LABRADOR a BERNSKÝ SALAŠNÍCKY PES

SA VYBRALI NA VANDROVKU

JA TO VIDÍM ASI TAKTO : žiadny medveď ich nevyplašil, vôbec sa neutrhli z reťazi, lebo na nej ani jeden z nich nikdy nebol priviazaný, ale jednoducho vlčiak zobral na výlet kamošov z Chaty pri Popradskom plese. Skúsený tatranec vlčiak Roy tu od malička žije a prešlapal už veľa tatranských chodníkov, nie len so mnou, precenil svoje schopnosti a zatúlal sa s kamošmi a to až pod Satan, kde bol tri dni kým ich zbadali pri jednej záchranarskej akcii chalani z Horskej služby a záchranili ich. No mohlo to byť aj tak, že sa Roy nezablúdil, lebo verím tomu, že on by sa vrátil na chatu, keby bol sám na potulkách, no nechcel opustiť štvornohých kamošov, tak ostal pri nich a čakal na pomoc od dvojnohych kamarátov.

Večer to dávali všetke televízie vo svojich tv novinách ako JOJka, Markíza, STV aj JOJplus a samozrejme každá to podala po svojom.

 

11.september 2013 TV Markíza

V Televíznych novinách o 19.00 h uvidíte aj záchrannú akciu troch psíkov v Tatrách...
Dĺžka: 0:20 a táto záchranná akcia bola na prvom mieste a potom výročie atentátu na Dvojičky v USA.
 

portál HZS to podal takto :

 

Z masívu Satana v Tatrách zachránili troch uviaznutých psov.
Psy utiekli z terasy na Chate pri Popradskom plese po tom, čo sa tam objavil medveď.

VYSOKÉ TATRY. Horskí záchranári mali v utorok netradičný výjazd, zachraňovali troch uviaznutých psíkov z
masívu Satana.
V utorok záchranári počas pátracej akcie počuli z masívu štekajúcich psov. Psy utiekli z terasy na Chate pri Popradskom plese po tom, čo sa tam objavil medveď.
Zastavili sa až na mieste, odkiaľ nebolo možné vrátiť sa, ani ďalej pokračovať. Na masíve zostali psy uväznene tri dni.
Záchranári cez Hlinské sedlo prešli do Satanovej kotlinky, odkiaľ psov z masívu Satana pomocou lanovej techniky a malej dávky improvizácie dostali do bezpečia.

Následne s nimi zišli do ústia Mengusovskej doliny, kde ich odovzdali majiteľovi, informuje portál Horskej záchrannej služby www.hzs.sk.

 

Veľmi ma to vzalo, keď som sa dozvedel, že už Roy nieje. Boli to krásne chvíle spoločne prežité a bol som neskutočne šťastný, keď som po nejakom dlhšom čase prišiel na Popradské pleso a ja som si čupol a zakričal ROY a on chvíľku stál, potom sa ku mne rozbeh a skočil na mňa, skoro ma aj prekotil. Partia čo bola so mnou to nevedela, teda niekto z partii to nevedel, že sa poznáme a sa zľakli, že mi ublíži. Potešili sme sa spolu a už som sa ho nezbavil. Chodil všade za mnou a dokonca aj na Symbolický cintorín, keď sme partia šli zapáliť plamienok spomienok k pamätnej doske Vladovi Štrbovi, ale aj kamarátovi zo Svitu Jankovi Neuvitrhovi, tak Roy šiel s nami. Partia šla na Štrbské pleso a ja s Royom na Popradské pleso, šiel som ho odovzdať na recepciu, že je už doma. Ako mi bolo ľúto pri pohľade na Roya, aký bol smutný a ako dlho za mnou pozeral...

 

Tu sú nejaké fotografie a potešil by ma nejaký komentár tu dole, a tu sú tie fotočky :

ROY - TENTO ROK MA 10.rokov – TULÁK PEŤO – album na Rajčeti

 

Po čase dopisujem.

Viktor Beránek spolu s Oľgou Krajčiovou napísali knihu VIKTOR Príbehy chatára a nosiča 2023.

Je tam veľa príbehov z hôr a je tam aj jedna spomienka - Pes, ktorý sa volal Roy. Viktor mu venoval desať strán a priložil k príbehu sedem fotografii. V knihe je to na strane 117 až 126. Je to dobré počítaníčko a nie len o Royovi. Obal knihy som vložil do fotoalbumu aj s príspevkom z knihy o Royovi. Okrem toho nejaké fotografie, ktoré v tom prvom albume niesu. Také spomienky na Roya.

ROY - SPOMIENKY – TULÁK PEŤO – album na Rajčeti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                             

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Alena - Roy

8. 8. 2023 0:18

Krásne si to napísal,bol to úžasný pes a společnik, zaslúži si pozornosť.

tulák peťo z tramtárii - sLOVEnsko - Re: Roy

20. 8. 2023 5:33

Ali moc Ti ďakujem za komentár, hej, bol to jeden tatranský krásavec a prežil som s ním veľa spoločných chvíľ, preto tento príspevok vznikol.

Spomienka na kamaráta.

Petr z Valašska - Roy

5. 8. 2023 21:47

Roy byl krásný a inteligentní pejsek, znali jsme ho z mnoha tvých hezkých fotografií. A těšili jsme se že ho na vlastní oči uvidíme, když jsme šli po silnici od vláčku na Popradské pleso. A najednou nás předjelo auto z Popradského plesa a na korbě hezký pejsek - hned jsme poznali že to je on. Stihli jsme udělat i foto jak se veze na korbě a rozhlíží okolo. Pak jsme se s ním setkali i u chaty - tedy u Horského hotelu Popradské plesa a udělali několik fotek. Ty fotky jsou taky v tom albu na které tu máš odkaz. Tak jsme byli rádi že, jsme se s ním mohli taky setkat a bylo nám moc líto, když na podzim 2020 odešel do psího nebíčka......

tulák peťo z tramtárii - sLOVEnsko - Re: Roy

6. 8. 2023 4:35

Peťo tak to si ma potešil, že si to celé prečítal a pozrel fotografie v tom spomienkovom foto albume.

Vôbec neviem, ktoré fotografie sú vaše, musím si ten album aj ja prejsť po čase. Nespomínam si na to foto ako Roy sedí na korbe auta, ale asi to bude z toho obdobia, keď sa odhalovala doska Vlada Štrbu, z toho obdobia si pamätám na vaše fotografie.

No a ľúto to bolo veľa ľuďom, keď sa to dozvedeli, že Roy už nieje medzi nami.

Ďakujem za príspevok v komentároch!